Back to top

Serata Poetica: Όταν η Μουσική συναντά την Ποίηση

  • 24

Οκτωβρίου

20:00
Περιγραφή: 

Αποσπάσµατα από δύο έργα σε Μουσική του Ευάγγελου Κοκκόρη (Το πέπλο της Λήθης), σε ποίηση Ιταλών ποιητών και Chiara Acciaiuoli (Κιάρα Ατσαγιουόλι), σελιµπρέτο του Νίκου Μοσχονά.


Το πρώτο έργο (Το πέπλο της Λήθης) δηµιουργήθηκε µε αφορµή κάποια σονέτα του Φραντσέσκο Πετράρχη και επεκτάθηκε σε ποίηση και άλλων ποιητών της Ιταλικής γραµµατείας (Vittoria Colonna, Ippolito Nievo, Ungareti και άλλων), καλύπτοντας χρονικά ένα ευρύφάσµα, από τον 14ο αιώνα, περίοδο του trecento έως και τις µέρες µας.

Το έργο αυτό στην ολοκληρωµένη του µορφή, είχε παρουσιαστεί µε µεγάλο ορχηστρικό σύνολο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2009, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου και το 2016 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.


Το επόµενο έργο (Κιάρα Ατσαγιουόλι) σε λιµπρέτο του Νίκου Μοσχονά, αναφέρεται στο 1456, στην άλωση της πόλης των Αθηνών. Το δουκάτο των Αθηνών, όπως αναφέρει ο ερευνητής και ιστορικός Νίκος Μοσχονάς, είχε περιέλθει αρχικά στην κατοχή ενός Βουργουνδού ιππότη, του Όθωνα ντε Λα Ρος, αλλά το 1311 η εξουσία περιήλθε στους Καταλανούς, και ακολούθησε η κατάκτηση του δουκάτου της Αθήνας από τους Φλωρεντίνους Ατσαγιουόλι, µέχρι την παράδοση της πόλης, από τον Φράνκο Ατσαγιουόλι στον Μωάµεθ. Σ΄αυτό το επεισόδιο της Αθηναϊκής ιστορίας βασίζεται η υπόθεση του έργου «Κιάρα Ατσαγιουόλι».

Συντελεστές/Συμμετέχουν: 

Φώτης Μουστάκας, τενόρος
Danilo de Luca, φλάουτο
Ευάγγελος Κοκκόρης, φλάουτο
Ελίνα Μπουτιέρη, µουσική προετοιµασία και πιάνο
Γιάννης Αθανασόπουλος, βιόλα
Αλέξανδρος Τράµπας, κοντραµπάσο

Χώρος: 
Αίθουσα Διδασκαλίας
Κόστος: 
Είσοδος ελεύθερη