Βιβλία - Παρτιτούρες
Τα έντυπα βιβλία και οι παρτιτούρες ελληνικού ενδιαφέροντος, προέρχονται από διάφορες πηγές και αποτελούν ένα θεμελιώδες μέρος του ευρύτερου Αρχείου. Η συλλογή των βιβλίων, που ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 8.000 τίτλους, έχει ως στόχο να αποτελέσει την πηγή για τη σύσταση της πλήρους Ελληνικής Μουσικής Βιβλιογραφίας. Αποτελείται από βιβλία με θέμα τη μουσική, αλλά και άλλες συγγενικές καλές τέχνες, όπως η αρχαία ελληνική τέχνη, η βυζαντινή τέχνη, το ελληνικό θέατρο, η ελληνική ζωγραφική, ο ελληνικός κινηματογράφος κ. ά. Αντίστοιχα οι έντυπες παρτιτούρες ελληνικών έργων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής που περιλάμβάνει έργα παλαιότερων αλλά και σύγχρονων συνθετών όπως ο Μ. Καλομοίρης, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Γ. Χρήστου, ο Θ. Αντωνίου κ.ά.
Ο κύριος όγκος του υλικού αυτού είναι αναζητήσιμος μέσω του καταλόγου της βιβλιοθήκης.
Οπτικοακουστικό υλικό
Στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής αριθμούνται πάνω από 5.000 τίτλοι οπτικοακουστικού υλικού όπως CD, DVD, VHS, Κασέτες ήχου, Δίσκοι 78', 45' & 33' στροφών, Μπομπίνες κ.α. Πρόκειται για πρόσφατες ή και παλαιότερες εκδόσεις, ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις με αντικείμενο κυρίως την έντεχνη αλλά και την δημοτική και τη βυζαντινή μουσική.
Η αναζήτησή του συνόλου του οπτικοακουστικού υλικού είναι διαθέσιμη μέσω του καταλόγου των «Προσκτήσεων» ενώ ένα μεγάλο μέρος του είναι αναζητήσιμο και στον κατάλογο.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων ψηφιοποίησης που έχουν εκπονηθεί στη Βιβλιοθήκη, ψηφιοποίηθηκε μέρος της συλλογής δίσκων βινυλίου 33’ στροφών και συγκεκριμένα όσοι είχαν εκδοθεί στην Ελλάδα και δεν έχουν επανακυκλοφορήσει μέχρι σήμερα σε δίσκο ακτίνας (CD). Οι αναλυτικές πληροφορίες των δίσκων αυτών είναι αναζητήσιμες στις Ψηφιακές Συλλογές της Βιβλιοθήκης ενώ το ψηφιακό ηχητικό τεκμήριο είναι διαθέσιμο μόνο εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.
Περιοδικά
Ανάμεσα στις βασικές πηγές πληροφοριών για την κρίσιμη εποχή ως προς την εξέλιξη της ελληνικής έντεχνης μουσικής, δηλαδή το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, είναι αναμφισβήτητα τα μουσικά περιοδικά. Αυτή τη στιγμή η Βιβλιοθήκη διαθέτει 178 τίτλους ελληνικών περιοδικών.
Η αναζήτηση των τίτλων των περιοδικών πραγματοποιείται από τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης.
Αναζητήστε άρθρα ελληνικών περιοδικών στη βιβλιογραφική βάση αναφοράς που δημιούργησε η Βιβλιοθήκη και αριθμεί σήμερα περί τα 6.618 αποδελτιωμένα άρθρα 20 και πλέον περιοδικών δημοσιευμάτων.
Περιηγηθείτε στο πλήρες κείμενο των ελληνικών μουσικών περιοδικών που έχει ψηφιοποιήσει η Βιβλιοθήκη μέσω των Ψηφιακών Συλλογών της.
Προγράμματα εκδηλώσεων
Τα προγράμματα αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για την Νεοελληνική μουσική. Έτσι η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει με επιμέλεια τα προγράμματα όλων των μεγάλων φορέων όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αξιόλογη συλλογή από προγράμματα περασμένων ετών.
Αυτή τη στιγμή αριθμούνται 3.500 προγράμματα τα οποία είναι εύκολα αναζητήσιμα στη βάση δεδομένων των προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης.
Μεγάλο μέρος της συλλογής αυτής (2.128 προγράμματα) έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται στις Ψηφιακές Συλλογές της Βιβλιοθήκης.
Σπάνιο Υλικό
Στο σπάνιο υλικό συμπεριλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και παρτιτούρων χειρόγραφα ελλήνων συνθετών, αλληλογραφία, φωτογραφίες και προσωπικά είδη σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.
Επιπλέον στη Βιβλιοθήκη βρίσκονται τα άπαντα του Γιώργου Σισιλιάνου σε ψηφιακή μορφή, ενώ σε μικροφίλμ διατίθενται τα έργα του Διονυσίου Βισβάρδη, τα Βυζαντινά χειρόγραφα της Bibliotheque National καθώς επίσης και η συλλογή χειρογράφων από τη βιβλιοθήκη της Μονής της Κρυπτοφέρης κοντά στη Ρώμη (Grottaferrata) από τον 11 έως τον 14ο αι.
Η αναζήτηση του σπάνιου υλικού είναι εφικτή μέσω του καταλόγου των Προσκτήσεων.
Η συλλογή σπάνιων βιβλίων Βυζαντινής μουσικής, καθώς και τα χειρόγραφα ελλήνων συνθετών έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα στις Ψηφιακές Συλλογές της Βιβλιοθήκης.