Back to top

Ρεσιτάλ πιάνου - Γεώργιος Πεπώνης

  • 24

Ιαν 2027 / 19:30

Περιγραφή: 

Ο Γιώργος Πεπώνης γεννήθηκε στην Άρτα στις 28 Δεκεμβρίου 2004. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και, στα δεκατρία του, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Ωδείο Πατρών με την Άσπα Βικάτου. Σε ηλικία δεκαέξι ετών απέκτησε δίπλωμα πιάνου με πρώτο βραβείο, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ηλία Φουλίδη-Γκάλτσεφ, αποφοίτου του Ωδείου της Μόσχας.

Σήμερα είναι τριτοετής φοιτητής στο Ωδείο της Μόσχας, όπου σπουδάζει με καθηγητή τον Μαξίμ Φιλίποφ. Έχει αναδειχθεί ως ένας από τους επιτυχόντες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Ακούμε τους Νέους 2026» και συμμετέχει τακτικά σε συναυλίες στην Ελλάδα και τη Μόσχα.

 

Πρόγραμμα:

-Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906–1975)

Σονάτα για πιάνο αρ. 2 σε σι ελάσσονα, έργο 61

  1. Allegretto
  2. Largo

III. Moderato

 

-Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873–1943)

Σονάτα για πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 28

  1. Allegro moderato
  2. Lento

III. Allegro molto

 

Σχολιασμός προγράμματος:

Μετά τη σύνθεση της Πρώτης Σονάτας για πιάνο το 1926, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς επέστρεψε στο είδος της σονάτας για πιάνο το 1943, έπειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία είχε στραφεί σε άλλες μορφές σύνθεσης. Η Δεύτερη Σονάτα, αφιερωμένη στη μνήμη του δασκάλου του στο Ωδείο του Λένινγκραντ, πιανίστα και παιδαγωγού Λεονίντ Βλαντιμίροβιτς Νικολάγιεφ, γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αντανακλά, με τον ιδιαίτερο τρόπο του συνθέτη, το βαρύ ιστορικό κλίμα της εποχής.

Το πρώτο μέρος, Allegretto, χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση λυρικών και εμβατηριακών στοιχείων, τα οποία εναλλάσσονται και συγκρούονται χωρίς να καταλήγουν σε μια οριστική επικράτηση του ενός έναντι του άλλου. Το δεύτερο μέρος, Largo, αναπτύσσεται σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς περισυλλογής, με λεπτές ηχητικές αποχρώσεις και έντονη συναισθηματική εσωστρέφεια. Το τρίτο μέρος, Moderato, αποτελεί μια εκτεταμένη σειρά παραλλαγών πάνω σε ένα αρχικό θέμα, το οποίο μεταμορφώνεται σταδιακά μέσα από διαφορετικές υφές, ρυθμικές διαμορφώσεις και εκφραστικές εντάσεις, διατηρώντας μια ενιαία και συνεκτική μουσική πορεία.

Μέσα από τη λιτότητα της γραφής και τις διαρκείς εναλλαγές έντασης και σιωπής, ο Σοστακόβιτς δημιουργεί έναν κόσμο όπου η προσωπική μνήμη συναντά τη σκιά μιας ολόκληρης εποχής.

 

Η Πρώτη Σονάτα για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ γράφτηκε το 1907 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μόσχα το 1908, με ερμηνευτή τον πιανίστα Κονσταντίν Ιγκούμνοφ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση και τεχνικές απαιτήσεις έργα του για σόλο πιάνο. Η σύνθεσή της συμπίπτει με μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο για τον συνθέτη, κατά την οποία εργάστηκε επίσης πάνω στη Δεύτερη Συμφωνία του. Η Σονάτα διακρίνεται για τη συμφωνική ανάπτυξη των θεμάτων, τον πλούτο της αρμονίας, τις μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις και την απαιτητική πιανιστική γραφή.

Το πρώτο μέρος, Allegro moderato, αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα, με εκτεταμένα θέματα, έντονη δραματικότητα και εναλλαγές ανάμεσα σε ορμητικά περάσματα και ευρείες λυρικές μελωδίες. Το δεύτερο μέρος, Lento, διαφοροποιείται με τον περισσότερο εσωστρεφή χαρακτήρα του, τη μελωδική ευαισθησία και την πλούσια αρμονική γραφή. Το τρίτο μέρος, Allegro molto, χαρακτηρίζεται από έντονη ρυθμική ενέργεια, δεξιοτεχνικά περάσματα και σύνθετη θεματική ανάπτυξη. Σε αυτό ακούγεται επίσης το Dies irae, ο μεσαιωνικός λατινικός ύμνος της Ημέρας της Κρίσεως, ένα μουσικό θέμα που επανέρχεται σε πολλά έργα του Ραχμάνινοφ και συνδέεται με τη σκοτεινή, δραματική τους διάσταση.

Η Σονάτα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρομαντικής πιανιστικής γραφής του Ραχμάνινοφ, στην οποία η δεξιοτεχνία συναντά τη βαθιά εκφραστικότητα και το πιάνο αποκτά τη δύναμη και τον ηχητικό πλούτο μιας ολόκληρης ορχήστρας.

Χώρος: 
Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος
Κόστος: 
Είσοδος ελεύθερη