Το 1931 ο Nίκος Σκαλκώτας έγραφε από το Βερολίνο στο περιοδικό Μουσική Ζωή: «Οι περισσότεροι των μουσικοκριτικών της πρωτευούσης μας δεν είναι ικανοί να διαβάσουν ούτε μία εύκολη σελίδα μιας παρτιτούρας έργου μου, ούτε να αναλύσουν συστηματικά τη μορφή του...». Σήμερα η αντίληψη αυτή έχει πλέον ανατραπεί και η μεγάλη αξία του Σκαλκώτα αναγνωρίζεται ανεπιφύλακτα.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποδίδοντας την τιμή που αρμόζει σε έναν κορυφαίο έλληνα συνθέτη, ονομάζει το 2019 «Έτος Σκαλκώτα», και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατό του.
Επτά δεκαετίες χρειάστηκαν και τα χειρόγραφά του για να βρουν τον κατάλληλο χώρο φύλαξης και τεκμηρίωσης: με την πρόσφατη παραχώρηση του Αρχείου Σκαλκώτα από το Ίδρυμα Αιμιλίου ΧουρμουζίουΜαρίκας Παπαϊωάννου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το πολύτιμο αυτό υλικό είναι πλέον διαθέσιμο για μελέτη και αξιοποίηση.
Τέσσερις μεγάλοι φορείς που συστεγάζονται στο Μέγαρο, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου, συνδιοργανώνουν μια σειρά επετειακές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έκθεση από το πρωτότυπο υλικό του Αρχείου, συναυλίες, διεθνές συνέδριο, εκπαιδευτικά προγράμματα και προβολές ντοκιμαντέρ.
Η μουσική του Σκαλκώτα, συναρπαστική και απρόβλεπτη, μπορεί να μιλήσει απευθείας όχι μόνο στους «γνώστες», αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Το «2019 - Έτος Σκαλκώτα» φιλοδοξεί να μας ξανα-συστήσει τον έλληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του.