Τιμώντας την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» συνδιοργανώνουν Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο «National Element in Music».
Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις μέρες, από τις 18 και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα MC2 και στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά Διεθνές συνέδριο, καθώς αναμένονται 70 επιστημονικές εισηγήσεις από αντίστοιχους ομιλητές που προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Οι εισηγήσεις απευθύνονται κυρίως σε μουσικολόγους και ερευνητές, καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές μουσικής και μουσικολογίας. Η έντονη ελληνική συμμετοχή όμως, και το «ελληνικό στοιχείο», σε επίπεδο διανόησης και μουσικής έκφρασης, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς, δίνουν στο συνέδριο ένα ιδιαίτερο χρώμα και το καθιστούν ενδιαφέρον και για ένα ευρύτερο κοινό με σχετικά ενδιαφέροντα.
Το «εθνικό στοιχείο» θα διερευνηθεί στις μουσικές παραδόσεις αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία διαφόρων χωρών και ηπείρων, ενώ θα παρουσιαστούν πορίσματα ερευνών επιστημόνων από ένα αντίστοιχα ευρύ γεωγραφικό εύρος. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις με «ελληνικό ενδιαφέρον» αναφέρουμε μεταξύ άλλων αυτές που σχετίζονται με το ρεμπέτικο, το λαϊκό ορατόριο, και το έργο σημαντικών συνθετών όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώττας, ο Σπυρίδων Σαμάρας και ο Μανώλης Καλομοίρης.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.
Δείτε τα πρακτικά του συνεδρίου εδώ
Επιλεγμένες ομιλίες του συνεδρίου (με "ελληνικό" ενδιαφέρον) βιντεοσκοπήθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο της εκδήλωσης στον σχετικό κόμβο του ιδρύματος
Διοργάνωση:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»
Με την υποστήριξη του
Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών