-
22
Ιανουάριος / 18:30
Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, στις 18:30, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Η Τέχνη της Πολιτιστικής Διπλωματίας», εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ, του Διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Πέτρου Δ. Καψάσκη, Προέδρου και Ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Ομιλητές της εκδήλωσης:
Πρόλογος:
Ανδρέας Σιδέρης Εκδότης
Ομιλητές:
Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ιωάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Καθηγητής ΕΚΠΑ, π. Υφυπουργός Εξωτερικών
Ευγενία Αρσένη: Δρ Αισθητικής Φιλοσοφίας, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος
Στέλιος Φενέκος: Αντιναύαρχος, Πρόεδρος Ιδρύματος Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Guest Speaker:
Λευτέρης Ζαφειρόπουλος, chef Νικητής Master Chef 2024
Επίλογος:
Πέτρος Καψάσκης, Δρ Πολιτιστικής Διπλωματίας, Πρόεδρος ΕΙΠΔ
Το βιβλίο «Η Τέχνη της Πολιτιστικής Διπλωματίας» αναδεικνύει τις θεμελιώδεις έννοιες και πρακτικές του πεδίου της Πολιτιστικής Διπλωματίας, προσφέροντας μια καινοτόμο προσέγγιση για την κατανόηση της διάχυσης της ισχύος στην εξωτερική πολιτική.
Το παρόν βιβλίο, θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της Πολιτιστικής Διπλωματίας και μελετά τις νέες πρακτικές που ανακύπτουν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της έννοιας του πολιτισμού μέσα στο γενικό θεωρητικό πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων.
Το βιβλίο, θέτει το θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίον διαχέεται η ισχύς στην άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας. Καταγράφονται οι πρακτικές και τα εργαλεία με τα οποία ασκούν Πολιτιστική Διπλωματία τα πιο προηγμένα κράτη στον κόσμο, με σκοπό να εντοπιστούν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης τα κενά στη λειτουργία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Η διεπιστημονική προσέγγιση που ακολουθείται για την ορθότερη κατανόηση του αντικειμένου, τοποθετεί την Πολιτιστική Διπλωματία σε ένα υπόβαθρο ανθρωπολογικό, αφ' ης στιγμής ο πολιτισμός προσδιορίζει την εν λόγω διπλωματία.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η θρησκευτική διάσταση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Το στοιχείο της θρησκείας διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της κουλτούρας ενός λαού και εξετάζεται επισταμένως στο βιβλίο, ως προϊόν του ήδη διαμορφωμένου πολιτισμού ενός λαού, η οποία φανερώνει την εσωτερική οργάνωση ενός κράτους, αλλά και τους φόβους και τις προσδοκίες ενός λαού. Για τον λόγο αυτόν αναλύεται συγκριτικά το πνευματικό υπόβαθρο των πολιτισμών στη βάση του ιστορικοκοινωνικού τους πλαισίου και παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις διαστάσεις της κουλτούρας, καθώς και από την επίδραση που ασκεί στην εξωτερική πολιτική των κρατών.