Back to top

Ψηφιακές Συλλογές

Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της τον Δεκέμβριο του 2021, η έκθεση "Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης" μεταφέρθηκε σε ψηφιακό περιβάλλον έτσι ώστε όλοι όσοι αγάπησαν τον Μίκη Θεοδωράκη να μπορούν να θαυμάσουν τα πολύτιμα ντοκουμέντα του αρχείου του.  

Πιανιστικές Μινιατούρες για τα 70 χρόνια του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για τη μουσική δημιουργία, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, ο οποίος γιορτάζει το 2023 τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, απηύθυνε πρόσκληση σε Έλληνες συνθέτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου, για να συνθέσουν από μία μινιατούρα για σόλο πιάνο διάρκειας ενός λεπτού, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν 70 έργα ισάριθμων συνθετών, όσα και τα χρόνια του Συλλόγου.

Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα

Το αρχείο του Νίκου Σκαλκώτα περιήλθε στη Βιβλιοθήκη τον Ιούνιο του 2018 ύστερα από συμφωνία του Ιδρύματος Αιμίλιου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Αποτελείται από τα χειρόγραφα του συνθέτη, καθώς και από υλικό που συγκέντρωσε μετά τον θάνατό του ο Γ.Γ. Παπαϊωάννου.

Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη

Εντυπωσιακό σε όγκο και θεματική ποικιλία, Το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη απαρτίζεται από χειρόγραφες παρτιτούρες και κείμενα, αποκόμματα τύπου, αφίσες, προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό, διατριβές, μελέτες, φωτογραφίες, μετάλλια και ποικίλα έντυπα. 

Ελληνικά τραγούδια

Η μοναδική στο είδος της συλλογή ελληνικών τραγουδιών της περιόδου 1870-1960 που διαθέτει η  Μουσική Βιβλιοθήκη αριθμεί περισσότερους από 6.000 τίτλους. Η συλλογή καλύπτει ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού και ενσωματώνει τόσο τη λόγια όσο και τη λαϊκή μουσική έκφραση.

Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες

Nέο ψηφιακό αποθετήριο που συγκεντρώνει τα έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών με σκοπό τη προβολή τους σε ένα ευρύτερο κοινό προάγωντας έτσι τη σύγχρονη μουσική ελληνική δημιουργία.

Προγράμματα

Η συλλογή προγραμμάτων της Μουσικής Βιβλιοθήκης αριθμεί περίπου 2.160 προγράμματα, το παλαιότερο εκ των οποίων χρονολογείται στα 1882. Περιέχει κυρίως προγράμματα συναυλιών μουσικής δωματίου και συμφωνικής μουσικής και δευτερευόντως προγράμματα όπερας, οπερέτας και επιθεώρησης.

Ελληνικά περιοδικά

Τα ελληνικά μουσικά περιοδικά του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα αποτελούν για τους ερευνητές της Ελληνικής έντεχνης μουσικής μια από τις βασικότερες πηγές πληροφόρησης για την εξέλιξή της.

Βυζαντινή μουσική

Η Μουσική Βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλη συλλογή βιβλίων βυζαντινής και μεταβυζαντινής μουσική καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού.

Συλλογή Λιμπρέτων

Η συλλογή περιλαμβάνει μεταφρασμένα λιμπρέτα και συνόψεις γνωστών οπερών και οπερέτων από τις σειρές "Μελοδραματικη βιβλιοθήκη" και "Μελοδραματική ανθοδέσμη" καθώς και από άλλες εκδόσεις που εκδίδονταν κυρίως στην Αθήνα κατά τα τέλη του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. 

Βυζαντινά Μουσικά Όργανα

Νέο ερευνητικό αποθετήριο, που επικεντρώνεται στα βυζαντινά μουσικά όργανα, αποκαλύπτοντας μία σχετικά άγνωστη πτυχή της μεγάλης παράδοσης της Βυζαντινής μουσικής.

Τετράδιο. Κείμενα για τη Μουσική

Το Τετράδιο συγκεντρώνει κείμενα που αφορούν τη μουσική, σε σύνδεση με τις συλλογές της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη"

Πρόγραμμα Θράκη - Ανατολική Μακεδονία

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή, μελέτη και προβολή της παραδοσιακής μουσικής της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας» πραγματοποιήθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1995-2003. Στο διάστημα αυτό ηχογραφήθηκαν περισσότερα από 2500 τραγούδια, οργανικοί σκοποί και δείγματα λόγου, συγκεντρώθηκε οπτικό υλικό σε βίντεο διάρκειας περίπου 400 ωρών και 12.000 φωτογραφίες και διαφάνειες. 

Αρχείο Νηλέα Καμαράδου

Ο Νηλέας Καμαράδος (1847-1922) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε πρακτική της ψαλμωδίας, θεωρία και γραφή της ευρωπαϊκής μουσικής. Όντας ερευνητής της βυζαντινής μουσικής, δημοσίευσε πολλές μελέτες, κυρίως πάνω στο ρυθμό και το βυζαντινό τονικό σύστημα. Το αρχείο του αποτελείται από εκκλησιαστικά μέλη και κείμενα γραμμένα από το τέλος του 18ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Αρχείο Δημητρίου Λιάλιου

Ο Δημήτριος Λιάλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το Νοέμβριο του 1869. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα βιολιού και πιάνου στη γενέτειρά του με τον Ιταλό καθηγητή Augusto Tiveri. Οι περισσότερες συνθέσεις του απηχούν το πνεύμα του γερμανικού ρομαντισμού στο ύφος του J.Brahms και του F.Liszt. Το αρχείο του αποτελείται ως επί το πλείστον από τελικά χειρόγραφα του συνθέτη και λίγες εκδόσεις.

Αρχείο Frank Choisy

O Frank Choisy (Σουαζύ, 1872-1966), γεννήθηκε στην Ελβετία. Διακεκριμένος βιολιστής, πιανίστας, συνθέτης, αρχιμουσικός και παιδαγωγός, δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Το αρχείο του περιέχει χειρόγραφες συνθέσεις, διασκευές έργων άλλων συνθετών, θεωρητικά και εκπαιδευτικά συγγράμματα, αφίσες και προγράμματα συναυλιών.

Αρχείο Αιμίλιου Ριάδη

Ο Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Συνθέτης και ποιητής, θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής. Το αρχείο του αποτελείται από χειρόγραφες παρτιτούρες και κείμενα, αποκόμματα τύπου, ποικίλα έντυπα και φωτογραφίες.

Αρχείο Γεωργίου Πονηρίδη

Ο Γεώργιος Πονηρίδης είναι μια διακριτική φιγούρα στο χώρο της λόγιας Ελληνικής μουσικής, γνωστός από τα συμφωνικά του έργα, τα έργα για πιάνο και τα τραγούδια του. Το αρχείο του αποτελείται από χειρόγραφες παρτιτούρες και κείμενα, αποκόμματα τύπου, ποικίλα έντυπα και φωτογραφίες.

Δίσκοι Βινυλίου

Η συλλογή δίσκων βινυλίου της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» αριθμεί πάνω από 2.500 τίτλους. Από αυτούς ψηφιοποιήθηκαν 430 δίσκοι 33’ στροφών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν έχουν επανακυκλοφορήσει μέχρι σήμερα σε δίσκο ακτίνας (CD)

Χειρόγραφα Ελλήνων Συνθετών

Συλλογή χειρόγραφων έργων ελλήνων συνθετών του 190υ και 20υ αιώνα.

Δεν μένουμε στο ράφι

Περιηγηθείτε στις συλλογές και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης από απόσταση, μέσα από ψηφιακές εκθέσεις, αφιερώματα και εκπαιδευτικά βίντεο.