Back to top

Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας. Α Κύκλος 2018 - 2019: Το ελληνικό τραγούδι

Οι εγγραφές ξεκίνησαν
Φόρμα εγγραφής

Περιγραφή: 

Με το ελληνικό τραγούδι, το πιο αγαπημένο είδος μουσικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Ο Κώστας Μυλωνάς και ο Γιώργος Τσάμπρας, ερευνητές και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα, δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει, μέσα σε οκτώ δίωρα σεμινάρια, την ιστορία, το ρεπερτόριο και τους σημαντικότερους δημιουργούς και εκτελεστές του. 

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που κάθε χρόνο σημειώνεται. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους.

Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και στηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόγραμμα: 

Τετάρτη 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου, 18:00-20:00 «Γύρω από την Ιστορία του Έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού», Κώστας Μυλωνάς
Διαβάστε την περίληψη του σεμιναρίου και τo βιογραφικό του εισηγητή

10 Οκτωβρίου: «19ος αιώνας - Εθνική Μουσική Σχολή - Ιταλικό μελόδραμα - 1870 -1930» Η κληρονομιά του 19ου αιώνα, η δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, ο ρόλος του ιταλικού μελοδράματος στη διαμόρφωση της πορείας του ελληνικού τραγουδιού, το ελληνικό τραγούδι από το 1870 έως το 1930: αθηναϊκό τραγούδι, αθηναϊκή επιθεώρηση, ελληνική οπερέτα κλπ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

17 Οκτωβρίου: «Αττίκ, Χαιρόπουλος, Γιαννίδης, Σουγιούλ»
Δείτε το βίντεο της ομιλίας

24 Οκτωβρίου: «1940-1950» Κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και τρόπος ζωής. Συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας

31 Οκτωβρίου: «1960-1970» Το έντεχνο - λαϊκό τραγούδι στις δεκατίες 1960-1970: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι αξιόλογοι συνθέτες. Η παράδοση και το πρόβλημα της επιβίωσής της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Το πολιτικό τραγούδι και το τραγούδι κοινωνικής κριτικής και αμφισβήτησης.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας



Τετάρτη 7, 14, 21 & 28 Νοεμβρίου, 18:00-20:00 «Ελληνικό Τραγούδι: τα τελευταία 60 χρόνια», Γιώργος Τσάμπρας
Διαβάστε την περίληψη του σεμιναρίου και τo βιογραφικό του εισηγητή

7 Νοεμβρίου: «Το λαϊκό τραγούδι μετά το ρεμπέτικο»
Εξωτικά, αρχοντορεμπέτικα και δημοτικά στα χρόνια του ’50. Η «θλίψη» για τη φτώχια, τη μετανάστευση και την κοινωνική αδικία μέσα από το λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας 1955-1965. Λαϊκοδημοτικοί συνδυασμοί στο όνομα μιας συνεχώς αυξανόμενης αστυφιλίας και εσωτερικής μετανάστευσης. Το «πέρασμα» του «ινδικού» κινηματογράφου και ο «μύθος» του «ινδικού» τραγουδιού.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

14 Νοεμβρίου: «Με αφετηρία τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη»
Η αναγκαιότητα παρέμβασης των δύο μεγάλων μας συνθετών, η πραγματοποίηση και τα αποτελέσματά της. Μύθος και πραγματικότητα του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού (1960-1967). Η εικόνα του στα νεώτερα χρόνια. Οι άλλες τάσεις του τραγουδιού καθώς προχωρά η δεκαετία του ’60. Ξαρχάκος και Μούτσης. Παρακμή και «δίωξις» του ελαφρού. Νέο κύμα και Διονύσης Σαββόπουλος. Το λαϊκό τραγούδι στη σκιά του έντεχνου. Τραγούδια κάτω απ’ τα φώτα των μιούζικαλς (Πλέσσας) και το κλάμα του «μελό» (Καλδάρας). Άκης Πάνου και Γιάννης Σπανός.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

21 Νοεμβρίου: «Ο ρόλος της δικτατορίας στη διαμόρφωση του τραγουδιού»
 Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Κουγιουμτζής. Η γέννηση του «ελαφρολαϊκού». Εκβιομηχάνιση της ελληνικής δισκογραφίας. Το «πολιτικό τραγούδι» της μεταπολίτευσης. Η «αναβίωση» του ρεμπέτικου και το…«ανήκομεν εις την Δύσιν» (μεταγλωττισμένα, ποπ κ.ά.)

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

28 Νοεμβρίου - Νέα ημερομηνία: 5 Δεκεμβρίου στις 17:00 «Εμφάνιση και καθιέρωση των τραγουδοποιών»
Από το Σαββόπουλο στους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Σωκράτη Μάλαμα… Ο ηλεκτρικός ήχος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Η καθιέρωση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης και οι επιρροές της στο σύγχρονο τραγούδι. Η δικτατορία της αγοράς. Τα χρόνια του πλούτου και τα χρόνια της κρίσης. Οι ανθεκτικοί του…προηγούμενου αιώνα και τα πρόσωπα της νέας χιλιετίας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας




Χώρος: 
Αίθουσα Διδασκαλίας
Πληροφορίες: 

Aπό την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στις 10:00, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα εγγραφής καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής του κόστους για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο. Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που δίνεται στη φόρμα εγγραφής ή με πληρωμή στο ταμείο της Βιβλιοθήκης εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης εγγραφής. Ειδικότερα όσον αφορά την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριαμό ο καταθέτης θα πρέπει να σημειώσει στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο του και τη λέξη Εργαστήριο.

Κόστος: 
€50/35 (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ & Σύλλογοι) για όλο τον κύκλο του εργαστηρίου, €10/8 (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ & Σύλλογοι) ανά σεμινάριο.
Έναρξη προπώλησης: 
19 Σεπτεμβρίου 2018
Χορηγοί επικοινωνίας: