Φιλοξενούμενη εκδήλωση
Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μαυροπίνακας παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας του συνθέτη Κωνσταντίνου Χίνη και του μουσικολόγου, συνθέτη και αρχιμουσικού Παύλου Κορδή πάνω στην κατασκευή, τις δυνατότητες και τις χρήσεις του halldorophone -του μουσικού οργάνου που έγινε ευρέως γνωστό από το soundtrack της ταινίας Joker- την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στις 20.00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο 2021 έως τον Απρίλιο 2022 με σκοπό να σκιαγραφήσει τη μουσική ταυτότητα του halldorophone μέσα από την καταγραφή της εξέλιξής του από την αρχική ιδέα σε περιζήτητο ήχο ποικιλίας μουσικών ειδών, αλλά και να περιγράψει τους τρόπους που αυτό εντάχθηκε στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Καλεσμένοι ομιλητές της βραδιάς είναι ο Ισλανδός εμπνευστής του έγχορδου ηλεκτρακουστικού οργάνου, Halldór Úlfarsson, οι συνθέτες Μιχάλης Μοσχούτης, Ηλίας Παντελιάς και Κωνσταντίνος Σκουρλής καθώς και ο hardware engineer Ορφέας Μωραίτης. Την ξενάγηση στον ήχο του halldorophone θα αναλάβει ο Κωνσταντίνος Χίνης, ένας από τους πρώτους παγκοσμίως ερμηνευτές του, ενώ το δημιουργικό διάλογο που θα προκύψει θα συντονίσει ο Παύλος Κορδής.
Μία βραδιά αφιερωμένη σε όλους αγαπούν τις ηχητικές και μουσικές αναζητήσεις!
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Λίγα λόγια για το halldorophone
Έγχορδο ηλεκτροακουστικό όργανο που σχεδιάστηκε το 2014 από τον Ισλανδό Halldór Úlfarsson. Το halldorophone έχει χρησιμοποιηθεί σε soundtracks της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, σε συνθέσεις δημοφιλών καλλιτεχνών, αλλά και σε έργα κλασικής μουσικής.
Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Χίνη
Ο Κωνσταντίνος Χίνης είναι συνθέτης, τσελίστας και πιανίστας. Ένας από τους πρώτους ερμηνευτές halldorophone στον κόσμο, συνδέθηκε άμεσα με την εξέλιξη του μουσικού οργάνου. Είναι επί σειρά ετών μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Αθηνών, της Ελληνοτουρκικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, του Flex String Ensemble και του Athens Cello Quartet, ενώ παράλληλα έχει γράψει μουσική για πολυάριθμες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Σε συνεργασία με τον συνθέτη Ηλία Παντελιά ίδρυσε την εταιρεία μουσικής παραγωγής για ηχητικό σχεδιασμό και κινούμενη εικόνα Broken Strings Music.
Λίγα λόγια για τον Παύλο Κορδή
Ο Παύλος Κορδής είναι συνθέτης και αρχιμουσικός. Aπόφοιτος του Ωδείου Κodály, σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μελέτησε διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας καθώς και τραγούδι στο Bard College της Νέας Υόρκης. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα ορχηστρικών και χορωδιακών συνόλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η μουσική του ακούγεται σε παραγωγές ντοκυμαντέρ για την δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και άλλες ανεξάρτητες παραγωγές. Από το 2020, είναι coach-conductor στην Camerata Bardi Vocal Academy του Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα διευθύνει και διδάσκει το Εργαστήριο Όπερας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου τμήματος. Ταυτόχρονα, είναι διευθυντής του Κέντρου Τεχνών ΜΕΤΣ.
Ομιλητές:
Halldór Úlfarsson - σχεδιαστής του οργάνου
Κωνσταντίνος Χίνης - συνθέτης
Ηλίας Παντελιάς - συνθέτης,
Κωνσταντίνος Σκουρλής – συνθέτης
Μιχάλης Μοσχούτης – συνθέτης
Συντονίζει:Παύλος Κόρδης –μουσικολόγος, αρχιμουσικός
Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μαυροπίνακας
Halldorophone: Ανατομία, πράξη, τέχνη και τεχνική
Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τρίτη 24 Μαΐου 2022
Ώρα έναρξης: 20.00
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6938302071 – 6982227941