Back to top

ΒΡΑΒΕΙΑ 2024 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

  • 16

Ιανουάριος / 19:00

Περιγραφή: 

Κοδριγκτώνος 8, 112 57 Αθήνα, Τ 210 823 1890  www.authors.gr, [email protected]

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΒΡΑΒΕΙΑ 2024 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Παρουσίαση Ημερολογίου 2025, Υποδοχή Νέων μελών

 

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025, ώρα 19:00

 

Την καθιερωμένη εκδήλωση Απονομής Βραβείων 2024, παρουσίασης λογοτεχνικού Ημερολογίου και υποδοχής νέων μελών διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος) του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Στην εκδήλωση, η Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου, θα παρουσιάσει το λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2025 με θέμα εμπνευσμένο από τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «ήμερα να χτυπάει στις φλέβες ο παλμός της γης…» και κείμενα μελών της Εταιρείας. Την έκδοση προλογίζουν ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ιωσήφ Βεντούρας και η Άννα Αφεντουλίδου, η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη.

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα μέλη, και μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. 

 

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί στον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Παλέρμο, Vincenzo Rotolo. Τον τιμώμενο θα παρουσιάσει η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έρη Σταυροπούλου.

 

Οι νικητές των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, για την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τα δύο βραβεία πρωτοεμφανιζομένων λογοτεχνών συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, προσφορά του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). 

 

Την εκδήλωση οργανώνουν και συντονίζουν η συγγραφέας και εικαστικός, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ηρώ Νικοπούλου, και ο ποιητής και μέλος του Δ.Σ. Αντώνης Δ. Σκιαθάς.

 

Στη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης:

   Τραγούδι: Λένια Ζαφειροπούλου

   Πιάνο:     Δημήτρης Βεζύρογλου  

 

   Βίντεο εκδήλωσης: Παντελής Αναστασιάδης

  

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ/Η ΠΟΙΗΤΗ/ΠΟΙΗΤΡΙΑ:

 

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ (βιβλία έκδοσης 2023)

 

Η επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης» σε βιβλία ποίησης πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών κατά το έτος 2023, αποτελούμενη από τις ποιήτριες Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου ως πρόεδρο και Ηρώ Νικοπούλου και Χλόη Κουτσουμπέλη ως μέλη, αφού διέτρεξε την ποιητική παραγωγή του έτους, α) διαπιστώνει ότι παρουσιάζεται κάποια τάση ανάσχεσης της δημιουργικής τόλμης, της γλωσσικής αναζήτησης και κυρίως της πηγαίας κατά το αίσθημα και ευρηματικής κατά τα μέσα έκφρασης, β) εντοπίζει εντούτοις φωνές ποιητικές με έκδηλο προσωπικό στίγμα και γ) καταλήγει στον ακόλουθο βραχύ κατάλογο προτεινόμενων προς βράβευση ποιητών και ποιητριών (με αλφαβητική σειρά):

 

  1. Αλεξιάδου Καλλιόπη, «Τέχνη προς αποφυγή», εκδ. Ιωλκός.
  2. Αργυρίου Δημήτρης , «Πετρογραφία», εκδ. Βακχικόν.
  3. Κακαράντζα Αθανασία, «Εγκυκλοπαίδεια Διαστημικού Προσανατολισμού», εκδ. Θράκα.
  4. Λιακέα Εύη, «Απόδειπνο», εκδ. Θράκα.
  5. Μανούσης Θάνος, «60 ποιήματα», εκδ. Βακχικόν.
  6. Μαρδακιούπη Κατερίνα, «Το άρρωστο ζώο», εκδ. Ενύπνιον.
  7. Μάστορας Βαλάντης, «Η μοναξιά περίστροφα», εκδ. Ενύπνιον.
  8. Μολ Ζαφειρία, «Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την άνοιξη», εκδ. Κάππα.
  9. Ξέστερνος Γιάννης, « Άρρηκτες φρυκτωρίες», εκδ. Ιωλκός.
  10. Παναγόπουλος Νίκος, «Πέρασμα», εκδ. ΑΩ.

 

Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/ποιήτριες θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική ποίηση.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ/Ο ΠΕΖΟΓΡΑΦΟ:

 

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ (βιβλία έκδοσης 2023)

Η επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα, που αφορά βιβλία πεζογραφίας πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών κατά το έτος 2023, αποτελούμενη από την Έλενα Μαρούτσου ως πρόεδρο και Χρήστο Αστερίου και Κώστα Κατσουλάρη (ο οποίος αντικατέστησε τον Τάσο Γουδέλη μετά την παραίτηση του τελευταίου για προσωπικούς λόγους) ως μέλη, «επέλεξε τα βιβλία της βραχείας λίστας λαμβάνοντας υπόψιν τα γλωσσικά και υφολογικά χαρακτηριστικά της μορφής και κατά πόσον αυτά υπηρετούν το περιεχόμενο και καθιστούν τη νέα φωνή ξεχωριστή. Ως εκ τούτου, δόθηκε σημασία και στην πρωτοτυπία του περιεχομένου. Όσον αφορά το διήγημα, εκτιμήθηκε η πυκνότητα και η αφαιρετικότητα του κειμένου, ενώ στο μυθιστόρημα βασικό κριτήριο αποτέλεσε το στοιχείο της δομής, καθώς και η σύνδεση της πλοκής με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο». Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων (με αλφαβητική σειρά): 

 

  1. Δουκάκη Κατερίνα, «Στον κόσμο των ονείρων», εκδ. Πλέθρον.
  2. Ελένας Τάσος, «Των αναβαινόντων», εκδ. Ροδακιό.
  3. Μανίκας Φώτης, «Δεν θυμάμαι να υπήρχε κάποια πόρτα κοντά μας», εκδ. Loggia.
  4. Οικονομίδη Τζένη, «Η λειψυδρία», εκδ. Θεμέλιο.
  5. Πυρνοκόκη Εύα, «Συνωμοτεί το δέρμα», εκδ. Ενύπνιο.
  6. Ρόμβη Χαρά, «Σωτηρία», εκδ. Αντίποδες.
  7. Χαριτοπούλου Ευανθία, «Όμως η σάρκα ακόμα απαλή», εκδ. Ενύπνιον.

Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ:

 

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες  που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

O Vincenzo Rotolo (Βιντσέντζο Ρότολο) γεννήθηκε το 1931 σ’ ένα χωριό της Σικελίας της επαρχίας του Παλέρμο (Ciminna). Απέκτησε το πτυχίο της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο ως μαθητής του φημισμένου ελληνιστή Μπρούνο Λαβανίνι, που τον κάλεσε να υπηρετήσει στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1954-1964). Το 1968 διορίστηκε ως τακτικός καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Ξεκίνησε ως κλασικός φιλόλογος, αλλά μετά την πολύχρονη διαμονή του στην Ελλάδα μετατόπισε σταδιακά τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στη μελέτη του μεταγενέστερου και νεότερου Ελληνισμού. Στην ερευνητική του δράση πραγματεύεται κυρίως θέματα σχετικά με την ιστορία της Ελληνικής γλώσσας, το γλωσσικό ζήτημα και τη νεοελληνική ποίηση. Πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών “Bruno Lavagnini” από το 1993 έως το 2021, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου, επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών του Παλέρμο, αντεπιστέλλον μέλος της Accademia Pontaniana της Napoli, μέλος της Association pour l’Encouragement des Études Grecques.

 

 

με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

 

 

 του Bookia (www.bookia.gr) και της Streamia (www.streamia.gr)                                                  

 

 

 

 

 

 

 

                                  

                                                                              

Χώρος: 
Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος
Κόστος: 
Είσοδος με προσκλήσεις από την Εταιρεία