Ο φετινός δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου θεσμού έχει τίτλο «Μουσική για την ψυχή μας» και περιλαμβάνει 4 σεμινάρια κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από 2 δίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κάθε Τετάρτη απόγευμα (18:00 - 20:00) από 31 Ιανουαρίου έως και 21 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που εγκαινιάζει τον 8ο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που κάθε χρόνο σημειώνεται. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους.
Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και στηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου & 7 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00 «Μουσική και Ιατρική: Βιολογική προσέγγιση της μουσικής θεραπείας», Αθανάσιος Δρίτσας MD, FESC, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης, Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM).
Διαβάστε την περίληψη του σεμιναρίου και τo βιογραφικό του εισηγητή
Δείτε το βίντεο του πρώτου μέρους της ομιλίας (31/01/2018)
Δείτε το βίντεο του δεύτερου μέρους της ομιλίας (7/2/2018)
Τετάρτη 14 & 21 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00 «Μουσικές δυνάμεις 1: H περίπτωση της μουσικής στην κοινότητα / Μουσικές δυνάμεις 2: Εξηγώντας τη μουσική με τη βοήθεια γνωσιακών επιστημών», Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιώργο Κωστελέτο.
Διαβάστε την περίληψη του σεμιναρίου και τo βιογραφικό της εισηγήτριας
Δείτε το βίντεο του πρώτου μέρους της ομιλίας (14/02/2018)
Δείτε το βίντεο του δεύτερου μέρους της ομιλίας (21/02/2018)
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου & 7 Μαρτίου, 18:00-20:00 «Μουσικοθεραπεία στην ψυχική και σωματική υγεία: Σχολές και μέθοδοι ενεργητικού παιξίματος και αυτοσχεδιασμού / Σχολές και μέθοδοι ακρόασης και ενεργοποίησης της φανατασίας», Ευαγγελία Παπανικολάου, Μουσικοθεραπεύτρια.
Διαβάστε την περίληψη του σεμιναρίου και τo βιογραφικό της εισηγήτριας
Δείτε το βίντεο του πρώτου μέρους της ομιλίας (28/02/2018)
Δείτε το βίντεο του δεύτερου μέρους της ομιλίας (07/03/2018)
Τετάρτη 14 & 21 Μαρτίου, 18:00-20:00 «Μικρές γέφυρες στη Μουσική Ψυχολογία: Από το εργαστήριο στην καθημερινή ζωή», Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας.
Διαβάστε την περίληψη του σεμιναρίου και τo βιογραφικό της εισηγήτριας
Δείτε το βίντεο του πρώτου μέρους της ομιλίας (14/03/2018)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.
Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα εγγραφής καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής του κόστους για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο. Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που δίνεται στη φόρμα εγγραφής ή με πληρωμή στο ταμείο της Βιβλιοθήκης εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης εγγραφής. Ειδικότερα όσον αφορά την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριαμό ο καταθέτης θα πρέπει να σημειώσει στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο του και τη λέξη Εργαστήριο.