Back to top

Γιώργος Ψυχογιός: «Αυτοσχεδιάζοντας με τις νότες του Μίμη Πλέσσα»

  • 29

November

20:30
Description: 

O σημαντικός συνθέτης και σολίστας Γιώργος Ψυχογιός θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ πιάνου, αφιερωμένο στη μουσική του Μίμη Πλέσσα, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του μεγάλου Συνθέτη και Μαέστρου, από τον Ελληνικό Κινηματογράφο και όχι μόνο, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2024.

Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι ένας από τους καλλιτέχνες που ο Μίμης Πλέσσας στήριξε και ανέδειξε μέσα από το δημιουργικό του βλέμμα, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δεξιότητές του στη μουσική. Οι δύο καλλιτέχνες μοιράζονταν ένα κοινό πάθος για την jazz και τον αυτοσχεδιασμό, που θα κυριαρχήσουν και σε αυτή την παράσταση.

Συνθέσεις που έχουμε αγαπήσει, αυτοσχεδιασμοί πάνω σε γνωστά μουσικά θέματα του Μίμη Πλέσσα, αναφορές σε σημαντικές ταινίες των δεκαετιών ’60 και ’70 που χαρακτήρισε ο Πλέσσας με τη μουσική του, με δόσεις από avant-garde και minimal στοιχεία.

Με αφετηρία την αναπάντεχη αίσθηση της στιγμής, το κοινό θα βιώσει μια συναυλία γεμάτη ένταση και πρωτοτυπία, από έναν ταλαντούχο συνθέτη και αυτοσχεδιαστή, τον Γιώργο Ψυχογιό, που αγάπησε και μελέτησε σε βάθος τη μουσική του μεγάλου Μαέστρου!

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ψυχογιό

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε λαμβάνοντας Πτυχίο με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση από το Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και αποφοίτησε αποσπώντας Δίπλωμα Σολίστ Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, Α' Βραβείο και “Εύφημο Μνεία Εξαιρετικής Ιδιοφυίας”.

Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα στον χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί επί χρόνια και με πολλές διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού και είναι καθηγητής πιάνου σε ωδεία και μουσικές σχολές.

Έχει δώσει ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και ορχήστρες, εμφανίζεται σε φεστιβάλ και θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με την παρτιτούρα από το συμφωνικό του έργο Μέδουσα συμμετείχε και τιμήθηκε στην 10η Μπιενάλε της Βενετίας (2006), ως ο μοναδικός Έλληνας Συνθέτης, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ o 2014 επιλέχθηκε και συμμετείχε με το έργο του ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο cd της EBU (European Broadcasting Union) με τίτλο tune in: Jazz, που κυκλοφορεί διεθνώς.

Έχει κυκλοφορήσει πέντε cds (Ressurection … A jazz sensation / 2006, Love

Obsession … A jazz sensation 2 / 2007, The Art of Melancholy / 2011, Yiorgos

Psihoyios in Paris / 2013, Mechanism / 2017). Σε όλα συμμετέχουν κορυφαίοι σολίστ της jazz και όχι μόνο σκηνής και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.

Ο διάσημος πιανίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, Keith Jarrett, έχει πει για τον Γιώργο Ψυχογιό: “A great pianist and composer! George's improvisation is an incredible gift of God! An absolute surprise to me”.

Venue: 
Lecture Room
Παραγωγή: 

Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions | www.artway.gr

Cost: 
15 ευρώ και 18 ευρώ στο ταμείο, την ημέρα της συναυλίας