-
10
Nov 2025 / 18:00
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και την ανακήρυξη του 2025 σε «Έτος Μίκη Θεοδωράκη», η Μουσική Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια σειρά τεσσάρων συζητήσεων: άνθρωποι που γνώρισαν και πορεύτηκαν πλάι στον συνθέτη μάς μεταφέρουν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.
Όπως ζήσαμε τον Μίκη Θεοδωράκη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, τ. διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Αστέρης Κούτουλας, συγγραφέας, σκηνοθέτης, παραγωγός
Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, καθηγητής
Στεφανία Μεράκου
Η Στεφανία Μεράκου κατέχει πτυχίο από το State University of New York at Buffalo και μεταπτυχιακό στη μουσικολογία από το University of Connecticut των ΗΠΑ. Εκεί, εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και δίδαξε τη μέθοδο Suzuki για πιάνο.
Από το 1995 εργάσθηκε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, όπου αρχικά ήταν υπεύθυνη για τη σύσταση του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης το 2005 και συνταξιοδοτήθηκε στο 2024.
Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την εφαρμογή της τεχνολογίας για την διανομή πληροφοριών και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εισάγει πολλές ψηφιακές εφαρμογές για τη μουσική εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και on-line, με θέματα τη μουσική εκπαίδευση και την ελληνική μουσική και τη διατήρησή της.
Είναι μέλος διεθνών και τοπικών μουσικολογικών και βιβλιοθηκονομικών ενώσεων, IMS, IAML, CSL, RILM, ΣΦΜ, κ. ά. και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Αστέρης Κούτουλας
Ο Αστέρης Κούτουλας γεννήθηκε το 1960 στην Οραντέα της Ρουμανίας και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και Ιστορία της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Από το 1981 ασχολήθηκε με τη μετάφραση έργων σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών, όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος και ο Ελύτης, φέρνοντας την ελληνική λογοτεχνία σε νέο γερμανόφωνο κοινό.
Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε το 1980 και εξελίχθηκε σε μια μακρόχρονη και δημιουργική σχέση. Ο Κούτουλας υπήρξε παραγωγός πάνω από 30 δίσκων με μουσική του Θεοδωράκη και διοργάνωσε περισσότερες από 100 συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Το 1998 εξέδωσε την «Εργογραφία Μίκη Θεοδωράκη», έργο-αναφορά για τη μελέτη του συνθέτη.
Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε ως σκηνοθέτης και παραγωγός σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ από τη δεκαετία του 1990 ανέπτυξε έντονη δράση στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, συνεργαζόμενος με διεθνείς καλλιτέχνες.
Η σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη βασίστηκε σε έναν βαθύ πνευματικό διάλογο και στην κοινή πίστη ότι η μουσική και η ποίηση αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και της συλλογικής μνήμης.
Γιώργος Λογοθέτης
Ο Γιώργος Λογοθέτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1944. Έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στις Πολιτικές Επιστήμες και την Κοινωνιολογία και εργάστηκε στην Κρατική Σουηδική Τηλεόραση ως δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών.
Το 1988 συνέβαλε στην δημιουργία της ΕΤ3 και διετέλεσε Διευθυντής Τηλεόρασης μεταξύ 1992 και 2004 και δίδαξε δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη επαφή με τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν το 1962 με Το τραγούδι του νεκρού αδελφού. Έγραψε το βιβλίο-λεύκωμα Μίκης Θεοδωράκης: Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα, που μεταφράστηκε στην αγγλική, κινέζικη και ρωσική γλώσσα. Το δεύτερο βιβλίο του έχει τίτλο Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης, ενώ στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγεται και η βιογραφία του Olof Palme με τίτλο, Ούλοφ Πάλμε: Η πολιτική είναι θέμα αρχών.
Έχει δημιουργήσει σειρά ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας, της Κορσικής, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, του Πόντου και της φυλής των Καλάς στο Πακιστάν.
Διετέλεσε Δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας (2007-2011) και έγραψε το βιβλίο «Ο Σουηδός Δήμαρχος».